Książki dla dzieci w każdym wieku
ZOBACZ

GORĄCA CZEKOLADA W NAJLEPSZYM WYDANIU!

Na dworze trochę zimno, kocykowo – mamy więc dla Was coś na osłodzenie zimowego czasu!

Proponujemy dwie opcje czekoladowe: gorzką czekoladę dla całej rodziny i czekoladę migdałową z amaretto – dla dorosłych miłośników słodkich smaków :)

Przepisy pochodzą z pięknej książki naszego wydawnictwa:
 

To ekskluzywny album, który został smakowicie wydany...

Na ponad 700 stronach zawarto ponad 300 przepisów na smaczne ciastka, ciasta krojone, brownies, muffinki, babeczki, desery, puddingi, lody, drinki i przystawki – a zatem wszelkie kulinarne zastosowania czekolady.
Ponadto czytelnik zdobędzie wiele ciekawych informacji o czekoladzie i pozna jej egzotyczną historię – od starożytnego Meksyku aż po czasy obecne.
Książkę zdobi piękna złota obwoluta.

 


GORĄCA GORZKA CZEKOLADA

Składniki:

750 ml mleka

300 g gorzkiej czekolady

125 ml lekko ubitej śmietanki 36%

1 łyżka cukru pudru

kakao do posypania

 

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: 1

  • Za pomocą miksera na dużych obrotach ubij w małej misce śmietankę z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkiej pianki.
  • W rondelku o grubym dnie zagotuj mleko, nieustannie miksując, aż do uzyskania piany.
  • Kiedy mleko zacznie się gotować, dodaj czekoladę i mieszaj, aż do jej stopienia.
  • Wlej do podgrzanych kubków i okryj bitą śmietanką.
  • Posyp kakao i natychmiast podawaj.

 


GORĄCA CZEKOLADA MIGDAŁOWA

Składniki:

500 ml mleka

250 ml śmietanki 36%

90 g mlecznej czekolady

2 łyżeczki cukru pudru

60 ml likieru amaretto

prażone migdały do dekoracji

8 ciasteczek amaretti do przybrania

kakao do posypania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: 1

  • W niewielkim rondelku zagotuj mleko i połowę śmietanki, nieustannie miksując.
  • Do wrzącego mleka dodaj czekoladę, cukier puder i kakao.
  • Mieszaj aż do roztopienia czekolady.
  • Wlej po łyżce (15 ml) amaretto do 4 podgrzanych szklanek i zalej masą czekoladową, zdejmując piankę.
  • Ubij pozostałą śmietankę na lekką pianę i nałóż na wierzch wszystkich drinków, na koniec dekorując prażonymi migdałami i ciasteczkami.
  • Natychmiast podawaj.


Smacznego!
 


ZŁOTĄ KSIĘGĘ CZEKOLADY
możecie kupić między innymi w:

 


Zdjęcie ilustrujące artykuł: Shutterstock; pozostałe zdjęcia: WO